Prolaps: Een zwaar gevoel dat weegt

Prolaps: Een zwaar gevoel dat weegt

Prolaps of de verzakking van een intern orgaan in je bekken komt wellicht vaker voor dan je denkt. Zo krijgt ongeveer 50% van de vrouwen te maken met een vorm van prolaps en je moet er niet eens zwanger voor geweest zijn.

Prolaps definiëren

Bij een prolaps is het weefsel en de spieren van je bekkenbodem niet meer in staat om je interne organen te gaan ondersteunen waardoor ze letterlijk gaan zakken. Zo kan je blaas, je baarmoeder en/of je endeldarm gaan zakken.

Je hebt er meerdere gradaties in die variëren van 1 tot 4. De graad wordt bepaald door te gaan kijken hoe ver het interne orgaan is afgeweken van zijn originele plaats.

Hoe krijg je het?

Het is wellicht verrassend, maar zo’n 50% van de vrouwen loopt rond met een vorm van prolaps. Dat klinkt best veel, maar het is belangrijk te weten dat je er niet noodzakelijk symptomen van hebt, dus ben je je er niet altijd bewust van.

Één van de hoogste risico’s om een prolaps te ontwikkelen is een zwangerschap en dan ook echt het zwanger zijn op zich en dus niet noodzakelijk enkel de bevalling. Een zwangerschap zet nu eenmaal enorm veel druk op de bekkenbodem gedurende een lange periode.

Let wel, je moet niet zwanger geweest zijn om met een verzakking te maken te krijgen. Ook vrouwen die geen kinderen hebben, kunnen dit ontwikkelen. Meestal komt dit neer op het slecht omgaan met druk in de buik of ook de intra abdominale druk.

Als je bijvoorbeeld een zware verkoudheid hebt en je moet heel veel hoesten en je vangt dat allemaal op door neerwaartse druk uit te oefenen, dan kan dat leiden tot een prolaps.

Of als je last hebt van constipatie en je steeds enorm veel druk zet als je naar het toilet gaat. Ook dat kan op termijn gaan leiden tot een verzakking.

Uiteraard speelt er ook een genetische factor mee, dat als je al wat meer last hebt van laksheid in je ligamenten bijvoorbeeld, dan ga je ook meer risico lopen op het krijgen van een verzakking. Het kan dus interessant zijn om de vrouwen in je familie hier eens over aan te spreken.

Wat zijn de symptomen?

Het voornaamste gevoel dat je zal hebben is een gevoel van zwaarte. Je zou van een verzakking op zich echter geen pijn mogen voelen.

Hier is het belangrijk om verder in te gaan op wat je voelt. Er is namelijk een verschil in aanpak tussen een bekkenbodem die heel veel spanning vasthoudt en een verzakking waarbij je meer wil gaan werken op versterking van de bekkenbodem en omliggende spiergroepen.

Wanneer je bekkenbodem te veel spanning vasthoudt dan kan het wél zijn dat je pijn ervaart, bijvoorbeeld tijdens het vrijen. Bij te veel spanning is het enorm belangrijk dat we gaan focussen op het ontspannen en op lengte brengen van je bekkenbodem. Deze spanning wegnemen kan dan al een enorm groot verschil gaan geven.

Nu wordt het opletten wanneer we gaan ontspannen en daardoor merken dat het gevoel van zwaarte erger wordt. In dit geval is het net de spanning in de bekkenbodem die ervoor zorgt dat je interne organen nog ietwat op hun plaats blijven. In dit geval weten we zeker dat we met een verzakking te maken hebben. Het klinkt dan wat tegengesteld, maar we gaan toch eerst de bekkenbodem ontspannen om deze vervolgens weer sterker te maken. Een spier moet immers volledig op lengte kunnen komen om dan sterker te kunnen worden.

Kan je een prolaps genezen? 

Er is helaas geen magische oplossing die voor iedereen zal werken. Het blijft belangrijk om dit individueel te bekijken. Wat vaak mogelijk is, is een verbetering van de symptomen. Gezien dit is waardoor je ook effectief last ervaart, kan dat al een hele verademing betekenen.

Tips

Ik wil graag nog 2 concrete tips meegeven waar je mee aan de slag kan:

  • Houd je adem niet in als je iets zwaar wilt tillen, ga dan net uitademen
  • Niet te veel druk gaan zetten op het toilet.
    Dit geldt ook voor de zogenaamde power pee.

Meer info

In deze post wilde ik je graag al informeren en enkele tips meegeven rond het omgaan met een verzakking. Wil je graag meer te weten komen? Wil je graag weten welke oefeningen je specifiek kan doen?

Aarzel niet om een kennismakingsgesprek met me in te boeken en te zien wat ik voor jou kan betekenen.

Wil je graag algemeen werken aan het heropbouwen van je core en bekkenbodem na een bevalling maar ben je niet zeker of het iets voor jou is? Ook dan licht ik graag meer toe tijdens een coaching call.